Monday, 20 February 2017

The Cellar




As we are reorganising things at Dave Pearson's studio, in order to create space to accommodate Apna and the South Asian heritage womens groups that will be using the downstairs rooms, we've been looking at the other spaces in the building with fresh eyes.

One of these spaces is the cellar area. This was by-passed during the refurb work on the property in 2009. The building, on Manchester Road, Haslingden, is a terrace, but a rather grand terrace. It would probably have been the house for a professional - maybe a lawyer, or a senior manager in one of the mills. They would have had servants, and the upper floor is probably where the servants slept. The cellar would have been the servants working area, with their own stove, boiler (for cooking and cleaning for the owner, no doubt) etc. Now days the cellar has no natural light (it's below ground level) but originally it would have had lighting from pavement grills. 

Because the house was bought by Dave in the late 70s as his studio, it hasn't been lived in for a long time, so it retains the original fireplaces, tiled floors, etched windows and the cellar, although in a rough condition, still has its Victorian fittings. Above, from the top, are the stone slab table to conserve meats and dairy; centre the old sink and internal drain (plus bricks up window); and at the bottom a view of one of the cellar rooms showing the stove, the boiler and the stone sink.

At present we use it as store for old archive material, and various odds and ends. It's actually quite a sizeable area so it has potential - as a gallery space, for example. It's not too damp either. Access is down some very pokey stone stairs, and there would be fire-escape issues, but I wonder what could be done if we decided to use it more effectively. Does anybody have experience of this sort of conversion?

2 comments:

  1. Materials storage? particularly if dry? or with some ventilation, simple print space?

    ReplyDelete
  2. Thank you. To an extent this is how we're currently using it. Though it would benefit from better lighting, being drier, heating and as you say, some ventilation. All that would be possible without too much expense.

    ReplyDelete